Portfolio

NK Cross in Hellendoorn: zwaar parcours met veel hoogtemeters

15 jan 2023

Het parcours van de SSHN NK Cross is bekend. De Hellendoornse Berg in Overijssel is dit jaar het decor van de landelijke titelstrijd. Dat belooft -net als in 2010 en 2011- veel spektakel te worden.

De organisatie heeft het parcours van de NK Cross Hellendoorn vastgesteld samen met de Atletiekunie. Zij hebben besloten om vier verschillende rondes uit te zetten: blauw (640 meter), paars (990 meter), geel (1780 meter) en rood (2400) meter. Al deze rondes worden steeds verbonden met een tussenronde over het start-finishterrein. Volgens de organisatie krijgt het publiek daardoor extra veel mee van de wedstrijd.

Dit is het parcours van de NK Cross Hellendoorn.
Parcours NK Cross 2023

Na de start (op de kaart het groene bolletje) lopen deelnemers eerst de zwarte ronde van 290 meter. Daarna moeten de verschillende kleurrondes worden afgelegd. In het chronoloog op de website kunnen deelnemers precies zien welke rondes zij moeten volbrengen. Als alle rondes zijn volbracht, zetten de deelnemers hun 45-meterlange eindsprint in naar de finish (op de kaart het rode bolletje).

“Het parcours van de NK Cross Hellendoorn is echt heel zwaar”, vertelt organisator Albert Horsman. “Het parcours start aan de voet van de Hellendoornse Berg en kent daardoor weinig vlakke gedeeltes.” Wie de grafiek met de hoogtemeters erop naslaat komt dan ook snel tot de conclusie er in het parcours vrijwel geen ruimte is om te herstellen. Horsman: “Dat maakt het parcours een echte crosswedstrijd, want alleen de tussenronde is vlak. Daarna begint het klimmen opnieuw.”

Deze grafiek weergeeft de hoogtemeters van het parcours van de NK Cross Hellendoorn.
Hoogtemeters parcours NK Cross 2023

Dat klimmen komt op zijn hoogtepunt in de langste ronde (rood) van 2400 meter. Deze ronde gaat door de Diepe Zandkuil en is volgens Horsman het juiste ingrediënt voor spektakel. Net zoals de NK Cross in 2010 en 2011 zal de steile afdaling en beklimming in het mulle zand een zware uitputtingsslag worden. Tijdens de try-out van de NK in december hebben deelnemers van de Nijverdalsebergcross de route al voor een deel kunnen testen.

Inschrijven voor de officiële NK-onderdelen is mogelijk tot en met 11 februari.

Deel dit bericht: